За една интересна и малко известна икона от беловското село Габровица

0
337
Снимка: НАИМ на БАН

Белово. Една интересна икона от село Габровица се превърна в експонат на месеца на Националния археологически институт с музей на БАН. Тя е двустранна и е датирана от ХVІІ век. Изпратена е в музея още през 1895 година. От едната страна на иконата  е изобразена сцената „Кръщение Господне“, а от другата „Пророк Йеремия“.  В кръщението Господне в средата е представен Исус Христос, стъпил на стилизирана скала сред река Йордан. Христос е полугол. През кръста му е препасана кърпа с червени ивици по края. Той е полуобърнат наляво към Йоан Кръстител, който е стъпил на брега. С дясната си ръка той благославя Христос, а лявата е отпусната до тялото му.

На левия бряг на реката са представени трима ангели. Лицата и на тримата ангели са индивидуални. Над главата на Христос са запазени части от опашката и крилата на оцветен в светлосиньо гълъб олицетворение на Светия дух. Върху другата страна е изобразен пророк Йеремия. Представен полуобърнат на дясно. Лицето е слабо, аскетично, заобиколено с бяла коса. Облечен в червена дреха и наметнат със синьо наметало, покриващо лявата му ръка. С нея придържа дълъг свитък, а долния край с дясната си ръка.

Снимка: НАИМ на БАН

Предназначението на двустранните малки икони е един вид оповестяване или напомняне за предстоящите празници на следващия ден. Иконата се е слагала в навечерието на празника на даден светец с неговото изображение върху аналоя. Сега друстранната икона от село Габровица е част от временна изложба „130 години Национален археологически музей“.

НД

http://tophomeo.com/" target="_blank">
СПОДЕЛИ
Предишна статияЗа божието чудо, довело до съграждането на параклиса „Свети Андрей“ в курорта Цигов чарк
Следваща статияРисунки от бактерии или как бацилите създават палитра от цветове

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля напишете името си