За най-голямото запазено в България съкровище от тетрадрахми на Атина, открито в Черногорово

0
1097
Снимка: Тетрадрахма на Атина

Пазарджик. Едно малко известно монетно съкровище, открито в село Черногорово има интересна история. Тя е описана в издадения през 2017 година „Опис на колективните монетни находки от България“, чийто тираж е само 50 екземпляра. През 1961 г. в една нива тракторист изровил бронзов съд (ойнохое – антична каничка за вино), съдържащ 282 сребърни тетрадрахми на Атина от така наречения „Нов стил“. Главата на Атина на лицевото изображение била полуизтрита на всички екземпляри. Находката е откупена от музея в Пазарджик. Край мястото, където била намерена находката, имало няколко могили и останки от стари каменни зидове.

Според Иля Прокопов „Атинските тетрадрахми от „Нов стил“ в монетната циркулация в Тракия, II-I в.пр Хр“, магистратските имена могат да се разчетат върху 248 от монетите, като всички екземпляри носят имената на две двойки монетни магистрати:  EΠΙΓEΝΗ / ΣOΣAΝDROΣ  и  ΜΙKΩΝ / EYΡΙΚΛΕI. Иля Прокопов отбелязва, че е имал възможност да прегледа най-голямото запазено в България хомогенно съкровище с тетрадрахми на Атина от “Нов стил” – това от Черногорово, Пазарджишко. Датировката им е в границите от 158 до 123 г пр. Хр. Времето на трезориране е няколко десетки години по-късно.

Съкровището е запазено почти изцяло и се съхранява в колекцията на РИМ-Пазарджик. Изводите, които правят нумизматите са, че в област Пазарджик преобладават именно хомогенните съкровища – от общо 9 находки, 6 са хомогенни и 3 са смесени. Заедно с единичните находки броят на намерените монети е над 750 като от тях 282 са монетите, намерени в село Черногорово.

НД

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля напишете името си