Помните ли от кога не сте чели приказка…ето една

0
877

Пазарджик. В Международния ден на детската книга – 2 април, който съвпада с рождения ден на един от най-прекрасните разказвачи на приказки – Ханс Кристиян Андерсен, решихме да ви разкажем една приказка, но нашенска, българска. Тя не е от най-популярните, но това не означава, че в нея няма поука, защото във всяка една приказка има такава. В забързания ни делник няма много място за красиви измислени истории, каквито са приказките, но те докосват душата ни, карат ни да се замислим и може би да се променим към по-добро.

Скъпоценният плод

Един баща имал трима сина, той ги повикал и им казал:
– Ще дам на трима ви по една кесия жълтици. Вървете по света и търсете най-скъпоценния плод. Който от вас ми го донесе, ще му дам половината от богатството си.
Взели тримата синове кесиите и тръгнали на три страни по света да търсят най-скъпия плод.
След три години тримата се върнали при баща си.
– Е – рекъл той, като се обърнал към най-големия си син, – донесе ли ми най-скъпоценния плод?
А той му казал:
– Най-скъпоценният плод, тате, трябва да е този, който е най-сладък. И аз ти купих грозде. От всичките плодове, които ражда нашата земя, гроздето е най-сладкия плод.
– Хубаво си направил, синко – отговорил бащата, – хубав плод си ми донесъл. Ами ти какъв плод си ми донесъл? – обърнал се той към средния си син.
– Татко, аз мисля, че най-скъпоценният плод е този, който най-рядко се намира. Затова отидох в южните страни и ти купих редките плодове, които не растат у нас. Купих ти кокосови орехи, портокали, фурми, банани, по малко от всички други редки плодове. Ето ти: избери си, който ти харесва.
– Добре си направил, синко, хубави плодове си ми донесъл. Ще си избера един от тях – казал баща му.
После се обърнал към най-малкия си син:
– А ти, синко, какво ми донесе? Защо се връщаш с празни ръце?
– Вярно е, тате, че аз се връщам с празни ръце. Но парите, които ми даде, аз не похарчих за скъпи плодове. Аз постъпих в едно училище. И там учителите и книгите ме учиха цели три години. Плодовете, които набрах, не се виждат, защото те са в сърцето и ума ми. Мисля, че те са най-скъпоценните плодове…
Като чул тези думи, бащата се зарадвал и казал:
– Ти си ми донесъл най-скъпите плодове, синко! Ти заслужаваш наградата. Защото няма по-скъпи плодове от тия, които знанието дава на човека.
НД
http://tophomeo.com/" target="_blank">
СПОДЕЛИ
Предишна статияНа Цветница: Легенди за розата – царицата на цветята
Следваща статияНа Велики четвъртък: Голямото писане на великденски яйца от Чепинския край

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля напишете името си