Рисунки от бактерии или как бацилите създават палитра от цветове

0
251

Пазарджик. За интересния начин да твориш изкуство от бактерии сме ви разказвали, но поводът да се върнем отново към него е поредният успех на микробиолога от РЗИ-Пазарджик Силвия Ветренска на Националния конкурс Агар арт за рисунка с микроорганизми, на който тя спечели второ място с проекта си „Моторът на Ели“.

Агар арт е картина, създадена чрез култивиране на бактерии, дрожди и микроскопични гъби, поставени върху хранителна среда така, че да пораснат под формата на желаната фигура. Картината оживява след 24 до 48 часа, като микроорганизмите стават видими с просто око. Оказва се, че още  Александър Флеминг  /откривателят на пеницилина/е обичал да рисува изображения върху петрита с различни микроорганизми и така през 1928, в една от неговите картини, изобразяваща диви планети, открива антибиотичните свойства на пеницилина. А традицията да се правят рисунки от бактерии е поставена от българка. В края на 2014 г., точно преди Коледа, Росица Ташкова-Качарова рисува коледно дръвче от микроорганизми в лаборатория в Нант, Франция. Тя споделя резултата в сайта на Американското общество по микробиологи, което организира на следващата година специален конкурс с такива рисунки.

Но как се създават те, описват от Регионалната здравна инспекция в Пазарджик. Платното на картината, представлява петри с диаметър 90 мм и хранителна среда, използвана за изброяване на общ брой микроорганизми. Бактериите се изолират и култивират при 22 градуса за 72 часа. Четчицата на микробиолога се нарича йозе и представлява специален лабораторен инструмен под формата на метална пръчица с малка примка на единия край. Чрез нея върху агара се нанасят боичките – бактериите.  Щрихите се нанасят нежно и едва се забелязват на светлината.

                  

Оказва се, че всеки вид бактерии има определен цвят: оранжевият и розовият цвят са дело на са сапрофитни пигментообразуващи колонии. Тъмно виолетовият се сътворява от грам-отрицателен кокобацил, обитател на водната и почвена среда. Пигментът, който продуцира, се нарича виолацеин, той има антибиотично действие. Жълтият цвят се получава от грам-положителни коки, широко разпространени в околната среда, включително и по човешката кожа.

Белият цвят е също дело на грам-положителна пръчка, отново широко разпространена в околната среда, която за жалост може да продуцира токсини при благоприятни условия и по този начин попаднала в храната да предизвика сериозни здравни проблеми при човека. Грам-положителни коки, групирани в тетради сътворяват червен цвят. Интересни са грамположителните пръчковидни спорообразуващи бактерии, които образуват космати завихрени колонии. Те могат да оцелеят със или без кислород и растат при температури, вариращи от 10 – 15°C до 35–40°C. Широко разпространени са, особено в почвата.

Чрез изкуството Агар арт на обикновения човек се разкрива красотата на невидимия свят. Това е възможно благодарение на труда и въображението на специалистите от микробиологичните лаборатории.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля напишете името си