За съкровището от 10 сребърни монети на племето дерони от село Величково

0
3216
Дерони - сребърен тетрастатер

Пазарджик. Едно случайно открито и малко известно съкровище от сребърни монети в село Величково има интересна история, която решихме да ви разкажем.  Тя е описана в издадения през 2017 година „Опис на колективните монетни находки от България“, чийто тираж е само 50 екземпляра.

На 24 септември 1937 година работник от село Величково открива в местността „Исови камъни“ малко керамично съдче, заровено на дълбочина около 80 см. В него има 10 сребърни монети – тетрастатери с името на тракийското племе дерони. Откривателят и другите работници, които били наблизо,  счупили съдчето и го изхвърлили, а монетите разделили помежду си. След няколко дни обаче, един от работниците решил да продаде монетите, които били у него. Предлагал ги на златари в Пазарджик, но не бил доволен от ниската цена. Накрая намерил купувач за една от тях – уредникът на музейната сбирка при читалище „Виделина“ – К. Христович. Той веднага съобщил за находката в музея в София. Издирени и иззети са всички останали монети, които за щастие работниците още не били успели да продадат.

Съкровището се състои изцяло от монети на тракийското племе дерони. Всички от тях, с изключение на една, са много добре запазени. Монетите се отличават с много висок релеф на изображението при среден диаметър около 35 mm. Отделните монети са с тегло между 38,90 и 40,65 g, като средното тегло на десетте екземпляра е 40,10 g. Предполага се, че дероните са си служили със самостоятелна монетна система, в която основна единица е бил статера с тегло 9,82 g. Сечени са между 520 и 480 г. пр. Хр. В съкровището са попаднали монети с два различни вида символи на лицевата страна. Върху пет от тетрастатерите е изобразен брадат мъж с широкопола шапка на главата, седящ в двуколка, теглена от два вола, от които се вижда само единия. В полето над вола е изобразен летящ надясно орел, който носи в човката си гущер. Върху останалите 4 екземпляри в полето над вола е изобразен кръг, в средата на който има осмолъчна звезда. Надписът и на двата вида лицеви изображения е огледален, съответно ∆ERROΝΙKOΝ и ∆ERROΝΙ. На реверса на всички монети е изобразен вдлъбнат квадрат, а в него трискел, съставен от три човешки крака, завършващи с конски копита.

Девет екземпляра от тази находка постъпват в АИМ-София, а един – в музея в Пазарджик.Интересен е фактът, че една от 10-те монети е откупена и присъединена към колекцията на музея в София чак след 15 години. До тогава тя е укривана от един от работниците. Този екземпляр е отлично запазен, с ретрограден надпис ∆ERROΝΙ на лицето, диаметър 36 х 33 mm и тегло 40,15 g. Според изследователите монетите на дероните са сечени по-скоро с търговска, отколкото с представителна цел, поради което се откриват и в находки твърде отдалечени от Тракия.

НД

 

http://tophomeo.com/" target="_blank">
СПОДЕЛИ
Предишна статияСъкровище с монети на Лизимах е открито в Ракитово
Следваща статияМлада жена твори красота, чрез керамични цветя

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля напишете името си