За съкровищата от монети, открити край пазарджишкото село Сарая

0
1480
Снимка: РИМ - Ст. Загора

Пазарджик. Само на 7 км от Пазарджик, в землището на село Сарая са открити две съкровища от римски монети, които са сред малко известните в региона и страната. Първото е открито през 1924  г.  в  местността „Даалъка“,  разположена  на  около  1 км северозападно от селото. В своята статия „Съкровище от римски монети от с. Сарая, Пазарджишко“, Мирослава Доткова, пише, че то е открито случайно. По време на селскостопанска работа  е  намерено  гърне  със  сребърни  и  бронзови  римски монети, които са били разграбени на момента, и само  част  от  находката  постъпва Археологическия музей в София. Не е ясно колко са били монетите в гърнето, ясно е само, че 33 от тях са в Националния археологически музей – 3 денара, 29 антониниана и 1 емисия на Никея.

Оцелялата част от находката от село  Сарая се състои основно от сребърни монети от различни номинали  – денари и антониниани. Според Доткова то принадлежи към  т.нар. смесени съкровища, в чийто състав влизат не само монети от благородни метали, но и бронзови емисии.  Всички  денари  в  съкровището  от  село  Сарая  са  от  времето  на Северите.  Най-ранната монета е отсечена през 209 г. с името на император Септимий Север (193 – 211).  27 от антонинианите  са от времето на император Гордиан III (238 – 244) и Филип Араб (244 – 249). Най-късните монети датират от управлението на император Траян Деций (249 – 251).

Оказва се, че в същата местност, където е открито първото монетно съкровище от село Сарая, е намерено и още едно през 1978 г.  От него 17 монети са в музея в Пловдив. Съдържанието му е подобно на това от първото съкровище като видове монети, но тук най-късните са от управлението на император Филип Араб (244 – 249). Според археолозите и двете съкровища са укрити по едно и също време и вероятно по сходни причини. Те предполагат, че нашествията на готите и свързаното с тях превземане на Филипопол, са станали причина в различни селища в района да бъдат укрити множество съкровища, сред които са и двете от село Сарая.

http://tophomeo.com/" target="_blank">
СПОДЕЛИ
Предишна статияЛюбопитно: Плюшена катеричка на дърво в центъра на Пазарджик
Следваща статияЗа историята на Роженския манастир и чудотворната икона в него

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля напишете името си