За „Тайната вечеря“, в която Христос е с две лица – единствена у нас и в света

0
539

Земен. Един малък храм в страната е запазил интересни интерпретации на средновековната живопис, с които е влязъл в световното културно наследство. Това е Земенската църква „Свети Йоан Богослов“, която е устояла на превратностите на времето. Тя е зографисана през периода от ХI до ХIV век като най-забележителните стенописи са именно от ХIV век. Неизвестният майстор е видял библейския сюжет с „Тайната вечеря“ по различен начин.

На него Христос е изобразен два пъти, с два образа – единият Христос дава хляба на апостол Петър, а другият – подава кана с вино на апостол Павел. Стенописът е  признат с уникалността си, защото никъде на друго място Исус Христос не е пресъздаден с две лица. В този дуализъм на образа се чете подчертаването на двете основи – хляба и виното, на насъщния и кръвта, на даровете на земята и човешкия ритъм. Друго интересно решение на средновековния живописец е разделянето на апостолите на две групи по шест.

За това изображение има и други теории – едната е, че вторият образ е на Тома Неверни. Изследователи на Библията смятат, че Исус е имал братя и сестри и, че Тома е не просто брат, а близнак на Христос. Според тях е напълно възможно на това изображение те да са застанали един до друг. Другата теория е, че вторият Исус не е мъж, а любимата на Божия син – Мария Магдалена. Тя наравно с него раздава на учениците благата на вярата.

Снимка: авторска

Тайната вечеря е последната на Христос, по време на която той установява ритуала на евхаристията, представяйки хляба и виното като символи на своето тяло и кръв. Приема се, че тя се е състояла на втория етаж на сграда на върха на хълма Сион в Йерусалим. Днес сградата може да се посети, но не се ползва за молитви и християнски обреди.

НД

http://tophomeo.com/" target="_blank">
СПОДЕЛИ
Предишна статияКрепостта „Смилово градище“ край Дъбравите – с девет кули и интересен тракийски олтар

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля напишете името си