За крепостта „Въртешка“ край село Сестримо

0
258

Белово. В Историческия музей в Белово са експонирани находки от крепостите „Смилово градище“ и „Въртешка“.  За „Смилово градище“ сме разказвали, но музеят е обобщил малко известни факти за крепостта „Въртешка“. Тя се намира край село Сестримо, на 300 метра южно от гарата, на едноименна височина. Ориентирана е с дългата си страна в посока север-юг. На юг е разположен стръмен скат, а на север и изток се  разстилат леко наклонени заравнени площи, които дават възможност за добра видимост от крепостта, а на запад се спуска дълбока пропаст, към коритото на Крива река.

Съоръжението има форма на правилен четириъгълник с размери 100 метра на 50 метра. Следователно общата площ е 5 дка. Крепостната стена е широка повече от 1 метър, градена от ломен камък, споен с хоросан, смесен със счукани тухли и керемиди. На четирите ъгъла се очертават много ясно основите на кръгли кули. Входът е от изток, фланкиран от две кръгли кули.

От формата на крепостното съоръжение, неговите размери, строителен материал и фортификационното му решение, може да се приеме, че това е типичен квадрибург (лат. quadriburgium – четирикулие), разположен на стратегически важния път от долината на река Марица към Пауталия /Кюстендил/- Скупи /Скопие/- Драч-Рим. Крепостта е римска като се използва и през следващите епохи, обобщават от Историческия музей в Белово.

НД

http://tophomeo.com/" target="_blank">
СПОДЕЛИ
Предишна статияЗа „Тайната вечеря“, в която Христос е с две лица – единствена у нас и в света
Следваща статияЛегенди за Яна войвода, дала името на река Луда Яна

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля напишете името си