За красотата и чудодейната сила на росата

0
1421

Пазарджик. Тези красиви снимки ни изпрати наша читателка. В тях тя е запечатала бисерните капки роса, превърнали в природни бижута различни пролетни цветя.

Малките водни капки са били обект на внимание и различни поверия през вековете. Част от тях са намерили място и в нашия фолклор. Моминската китка винаги трябва да е „росна“, за да е ароматна и да носи здраве.  Момите, ергените и децата са се къпели в росата, за да са здрави, а по-възрастните, които страдали от различни болежки се поливали с росна вода с надежда за изцеление. През пролетта в различни краища на нашата страна, моми и ергени ходели боси през росните поляни, а неомъжените жени събирали в паничка роса и с нея се миели, за да са здрави и хубави. Вярвало се, че билките се берат докато са още росни, за да са по-лековити. И като споменахме за лечебната сила на росата ето и някои примери – росата, събрана от цветовете на  лайката се използва за лечение на страхова невроза при възрастните и на уплах при децата. Природни лечители препоръчват да се ходи бос сред поляни с росна лайка, което също действа успокояващо. Смята се, че росата от глухарче помага за успокояване на кожни възпаления. Малките водни капки се събират в цветовете и по листата на всички растения, но само някои от тях ги превръщат в лечебни.

НД

http://tophomeo.com/" target="_blank">
СПОДЕЛИ
Предишна статияЧасовниковата кула в Пазарджик – с швейцарски часовници и 3-метрови статуи на светците-покровители на града
Следваща статияПревод, направен от Константин Величков, се пази в Националната библиотека в Рим

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля напишете името си