Язовир Широка поляна: За прекрасната природа и мистиката в потопената ловна хижа на цар Борис III

1
3284
Снимка: ФБ-П.Мурджев

Пазарджик. Един от най-красивите язовири в Родопите е Широка поляна. Той е предпочитано място за релакс, заради прекрасната природа – вековна борова гора, кристален въздух и прозрачна вода, а също и заради близостта му до градовете Батак, Пещера и Доспат. Ограден е от 3 защитени местности: „Широка поляна“ от север-северозапад, „Студената чучурка“ от юг-югозапад, „Кавал тепе“ от изток-североизток. Великолепието на планината тук се съчетава с легендата за Кавал тепе и мистиката на потопената във водите на язовира ловна хижа на цар Борис III, за която също се разказват странни истории. Според очевидци необясними звуци и светлини се появяват в постройката през нощта.  Повече от 50 години ловната хижа е наводнена и изоставена, но конструкцията и все още е цяла. Единствено покривът е повреден. В нея е невъзможно да се влезе при високи води в язовир Широка поляна.  Разказват, че тя е била едно от любимите места за отдих и лов на управлявалия България 25 години цар Борис III. Рибарите, които често остават до късно твърдят, че духът на царя е тук и броди  нощем, когато в тъмното от сградата се чуват звуци подобни на смях. Според местните поверия хижата е прокълната, а като доказателство се разказват истории за светлини, които се появяват вътре и вълни, люшкащи се около нея. Ловната хижа е построена от дялани каменни блокове, има 4-5 помещения с дъговидни прозорци като на замък. На някои от стените е имало красиви ловни рисунки, които сега са почти заличени. При строителството на язовир Широка поляна  между 1959 и 1962 година хидроинженерите изчисляват, че водоемът ще залее ловната резиденция на Борис III. Въпреки това сградата не била съборена, заради статута и на културен паметник. Тя е останала за стърчи над водата на язовира като призрачен замък край северния му бряг.

НД

1 коментар

 1. ЦАРЯТ ЧЕСТО ПОСЕЩАВАЛ БАТАШКАТА ПЛАНИНА- САМ, ИНКОГНИТО! КМЕТЪТ И ДЪРЖАВНОТО ЛЕСНИЧЕЙСТВО „БЕГЛИКА”РЕШИЛИ ДА МУ ПОСТРОЯТ ВИЛА В ЕДНОИМЕННАТА МЕСТНОСТ С АНГАРИЯ-ТРУД.ЦАРЯТ,КОЙТО ВИНАГИ ЗАГОВАРЯЛ ХОРАТА,КАТО ВИДЯЛ,ЧЕ СТРОЯТ НОВА ПОСТРОЙКА ,ГИ ПОПИТАЛ:
  -КАКВО СТРОИТЕ, МОМЧЕТА?
  -СТРОИМ НА ЦАРЯ ВИЛА,МАМКА МУ…!-ОТГОВОРИЛ МЛАДЕЖ,КОЙТО НЕ ГО РАЗПОЗНАЛ.
  ВИДИМО ЯДОСАН ,ЦАРЯТ СМЪМРИЛ УПРАВАТА,КАТО КАТЕГОРИЧНО ОТКАЗАЛ „ПОДАРЪКА”:
  -АЗ МОГА ДА ГОСТУВАМ ПОНЯКОГА,НО ВИЛАТА ЩЕ ОСТАНЕ НА ЛЕСНИЧЕЙСТВОТО.
  ТАКА И НЕ ПРЕСПАЛ ПОНЕ ВЕДНЪЖ…ВПРОЧЕМ ,ЗАПОЧНАЛ ДА СТРОИ СЪС СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА ПОСТРОЙКА В ПРИКАЗНАТА МЕСТНОСТ „ДЖЕНЕВРА”,НО ПОРАДИ СЪБИТИЯТА НЕ Я ДОВЪРШИЛ.В МОМЕНТА КАМЕННИТЕ И ОСНОВИ СА ЗАЛЯТИ ОТ ЯЗ.”ШИРОКА ПОЛЯНА”.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля напишете името си