За възкръсващото цвете, или как след векове една роза отново оживява

0
900

Пазарджик. В очакване на Коледа и чудесата, които се случват на празника, решихме да ви разкажем да едно природно чудо – необикновено растение, което има способността да се съживява дори след като е изсъхнало. Наричат го с различни имена – Ръката  на Мария, Растение динозавър, Пустинна роза, Розата на Йерихон.  Възкръсващото растение е най-популярно с името Йерихонска роза и се смята, че е оцеляло дори през ледниковата епоха. Според ботаници то е на 290 милиона години, което е и причината да го наричат динозавърско.

Легендите за него разказват, че е покълнало от сълзите на Дева Мария, които падат в горещия пустинен пясък по време на бягството на светото семейство в Египет.  Kлонките на растението се разгръщат подобно на пръстите на ръка, затова го наричат и „Ръката на Мария“.  Доказателство за древния му произход е откриването на Йерихонска роза в гробница, запечатана преди 800 години. А чудото става след това, тъй като поставена във вода, Йерихонската роза се съживява и се разлиства.

Йерихонската роза живее в най-безводните и сухи места на пустинята и се развива единствено когато вали. Тогава всеки сухият материал от растението просмуква равно на себе си тегло вода и в рамките от няколко минути до час се отваря.

 

Именно за това растението е символ на възкресението за християните в ранното средновековие, а за юдеите образ на дъжда в пустинята и символ на раждането и на надеждата. Друго любопитно поверие за розата е, че тя отнема отрицателната енергия, а домът, където расте ще бъде благословен с щастие и изобилие.

Смята се също, че водата, в която се е възстановила розата спира стареенето. Йерихонската роза често се съхранява в дома в латентно състояние и се предава от поколение на поколение, защото се приема, че е символ на раждането, смъртта и възкресението. Именно за това се появява по Коледа и Великден и заедно с другата украса на дома допълва празничната атмосфера със своите зелени цветове.

НД

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля напишете името си