За божието чудо, довело до съграждането на параклиса „Свети Андрей“ в курорта Цигов чарк

0
981

Батак. Един от красивите параклиси, разположен на брега на язовир „Батак“ в курорта Цигов чарк носи името на „Свети Андрей Първозвани“. Той има интересна история, която решихме да ви разкажем. Тя е свързана с божие чудо и е описана от Георги Власев от Батак.

 

Той разказва следното: „На 12-я ден след Гергьовден – 18 май 1995 година, Бог дари живота на моето 4-годишно внуче Георги, което беше блъснато от лек автомобил, падайки по гръб на асфалта, с  разперени ръчички към небето, с вик за помощ. В този миг стана Божествено чудо! Предната гума спря на косъм от невинната детска главичка“. За това Власев решава да бъде съграден храм в прослава на Бога в деня на неговото Възкресение – 15 април 1996 година.

Красивият параклис е съграден и осветен, а камбаната за него е дарена от набор 1965 г. от град Батак с пожеланието „да разнася божествения глас за повече доброта, вяра и любов между хората!“  Тя е закупена от Гърция и е поставена на 12-метровата камбанария на параклиса. Осветена е на 4 юли 2015 година от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Свети Андрей носи името Първозвани, тъй като пръв от апостолите бил повикан да тръгне след Христос.Той е брат на Свети Петър, и е най-видният проповедник на християнството в станалите по-късно български земи по Черноморието. През 2001 година частица от мощите на Свети Андрей са подарени на българската православна църква. Те са поставени в столичния храм „Свети Андрей Първозвани“.

НД

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля напишете името си