Любопитно: Плюшена катеричка на дърво в центъра на Пазарджик

0
298

Пазарджик. В забързаното ни ежедневие нямаме време да се спираме и да поглеждаме към интересни места. Но едно нестандартно решение ни накара да се спрем и да се усмихнем. Съвсем близо до Градската градина в Пазарджик плюшена катеричка стои на ствола на едно от дърветата.

 

В центъра на град като нашия едва ли ще видим истинска катеричка. Какъв е поводът детската играчка да се озове на чинара също не е известно, но той ни провокира да погледнем към най-популярните поверия, свързани с игривата животинка. Още от библейските времена тя е известна с това, че е единствената, видяла изгонването на Адам и Ева от рая. Катеричката закрила очи, а за да не види срама на двамата изгонени Бог я надарил с разкошна опашка.

Според народните вярвания ако човек види катерица да скача по клоните, ще има среща с добър приятел. Ако катерица пресече пътя на сватбено шествие, това е повод за радост. Младото семейство ще живее в хармония и ще се радва на успехи. Ако самите младоженци видят катеричка ще имат голямо потомство.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля напишете името си