За съкровището от 400 сребърни монети, открито в село Виноградец

0
1663
Снимка: Булфото

Пазарджик. Едно от големите монетни съкровища, открити на територията на област Пазарджик е това от село Виноградец. То е намерено в покрайнините на населеното място през 1963 година. В гърне са открити 400 сребърни монети като 140 от тях се съхраняват в РИМ-Пазарджик. За тази находка съобщава Т. Герасимов, който споменава, че данните за нея са по сведения на Недялка Гиздова – тогава директор на ИМ – Пазарджик. В публикацията монетите са датирани най-общо от IV в. пр. Хр и е отбелязано също, че за музея в Пазарджик са откупени един статер на Тасос от типа Силен отвлича Менада, 130 тетробола на Тракийски Херсонес и 9 хемидрахми /половин драхми/ на град Парион /градът е на брега на Дарданелите / .

Находката от село Виноградец е предмет на изследване и от Й. Юрукова. Тя съобщава, че обикновено съкровищата с монети от типа „Силен и Нимфа“ се съпровождат с хемидрахми на Тракийския Херсонес и на Парион. В публикацията си Юрукова представя 7 монети от съкровището от Виноградец: 1 статер – Силен и Нимфа /вдлъбнат квадрат / , 3 хемидрахми на Тракийския Херсонес, 3 хемидрахми на Парион.

На лицевата страна на монетите на Тракийския Херсонес е представено протоме /вид украса, която приема формата на главата/ на лъв на ляво с обърната назад глава. В изследването на Ю. Цветкова за монетите на Тракийския Херсонес е отбелязано, че за времето от края на персийската окупация до около средата на ІV в. пр. Хр. (480/79–350 г. пр. Хр.) липсват данни за монетосечене на полуострова. Според Юрукова, въз основа на запазеността на хемидрахмите от Виноградец, те следва да се датират малко преди 350-300 г. пр. Хр., към които години се отнасят добре датирани от други находки хемидрахми.

НД

http://tophomeo.com/" target="_blank">
СПОДЕЛИ
Предишна статияЗабравени легенди: „Янини грамади“ край село Славовица
Следваща статияКак жителите на Ветрен накараха един французин да обича българския народ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля напишете името си